dissabte, 12 de març del 2011

Poemes xinesos i japonesos que parlen de menjar

Mentre escric amb esforç
Gràcies a Dani Guerrero "Pantxeta" he pogut llegir aquests poemes, que van ser traduïts al català, en 2005, per Narcís Comadira, i vaig comprovar una vegada més com la cuina sempre  ens uneix.
Yang Wan Li (1127-1206) Mentre escric amb esforç

No cap vestit d'hivern té la formiga
ni té l'oca salvatge abric de pell;
sota aquest cel de gebre, cadascuna
deleja neguitosa l'aliment.

L'oca salvatge, enfredorida, crida;
la formiga, gelada, no pot més.
Jo, poeta, amb esforç, mesuro els versos,
abans de confiar-los al paper.

Ja gairebé és migdia: el cuiner ens crida.
El meu fill, que llegeix, fa que no el sent.
A la taula es refreda la cassola
de porros i fideus i brou de peix.

Lu Yu (1125-1210) Menjar sopa d'arròs

Busquen homes i dones salut sense parar;
no saben que la tenen a l'abast de la mà.
La recepta és senzilla: no cal torturar el cos, n´hi
ha prou amb què mengin, sovint, sopa d'arròs.

Lu Yu (1125-1210) Després de dinar, compost per divertir-me


El suc del xai perfuma els fideus dins del bol.
M'hi queda lloc encara pel mill daurat i tendre.
Em descordo el vestit i m'amanyago el ventre.
¿Per què m'he d'enfadar si em diuen sac d'arròs?

Poemes ( Segles XI-XVIII d.C),  traduïts per Narcís Comadira a partir de la versió francesa de Cheng Wing Fun i Hervé Collet, Laie, Barcelona, 2005. Extrets de l'article de Dani Guerrero "Pantxeta" en el bloc GASTROMIMIX.

1 comentari:

  1. Gracias Isabel!
    Felicidades por tu blog.
    Adelante con la divulgación más allá de las recetas.

    Veo "multicultura" en tu blog: literatura, pintura, nutrición , historia... alucinante. He rescatado de mi estantería un autor fascinante que seguro que conoces: Giuseppe Arcimboldo (1527-1593). Retratos realizados con frutas, naturaleza, verduras, flores...
    Mi ejemplar está editado por Taschen en 2002. Fácil de encontrar en librerías especializadas.

    Un saludo!
    Pantxeta

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...