dijous, 23 de desembre del 2010

Escudella, capó i torrons

Hort de la cuina, Món st Benet
La Unesco va declarar la dieta mediterrània Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La candidatura va ser presentada per Espanya, Grècia, Itàlia i el Marroc. Més que una dieta, ja és un estilo de vida. La Fundació Dieta Mediterrània, amb seu a Barcelona, explica quin és el menjar tradicional de les nostres terres el dia de Nadal:
  • Escudella u carn d'olla.
  • Capó farcit amb compota de Nadal (pomes, prunes, panses i pinyons).
  • Torrons, neules, fruits secs...
"El nostre dinar tradicional del dia de Nadal és bàsicament proteic, és a dir, els ingredients principals són d'origen animal. També ens troben amb quantitat de llegums, verdura i fruita, i no podem oblidar els dolços i el consum d'alcoho", explica la dietista Blanca Raidó.
`Però el dinar de Nadal, principalment, és una tradició que, de generació en generació, ha arribat als nostres dies i forma part del patró de la dieta mediterrània. "Per això el dinar de Nadal, encara que la quantitat ingerida en aquest àpat sigui superior a la que s'ingereix normalment, no s'ha d'evitar ni canviar, ja que és una celebració puntual dins dels nostres costums centenaris", apunta Raidó.
Perquè aquest dinar, lluny de la rutina diària, sigui tolerat i no suposi un perjudici per a la nostra salut, les recomanacions de la Fundació Dieta Mediterrània són:
  • Vigilar les racions d'àpats i de les begudes alcohòliques.
  • Moderar les altres ingestes del mateix dia o de l'endemà intentant compensar l'excés amb menús més lleugers on la verdura i la fruita estiguin ben representades.
  • Fer activitat física durant aquests dies de celebracions.

MÉS EN AQUESTA WEB:

Taller gastronòmic Món ST Benet
FUNDACIONS CITADES:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...